Organisatie van het pastoraat

Werk aan de (wijk)winkel
In de nieuwe opzet van het pastoraat gaat de wijk een belangrijke rol spelen. Niet in de eerste plaats voor de ambtsdragers maar minstens zo belangrijk voor de gemeenteleden onderling. Lid zijn van een kerk, lid zijn van een gemeente hoort geen formaliteit te zijn. I Kor 12 gebruikt het beeld van een lichaam. Elk gemeentelid is een lichaamsdeel: een hand of een voet, een oor of een oog. Alleen als die verschillende lichaamsdelen echt goed samenwerken, kan het wat worden met de kerk.

Lid van de kerk zijn is niet hetzelfde als ingeschreven staan in een ledenregister, en ook niet alleen het met (enige) regelmaat bezoeken van een kerkdienst. Lid zijn van de kerk hoort te betekenen dat je als gemeenteleden elkaar kent, met elkaar meeleeft en samen iets zichtbaar maakt van de liefde van Jezus. Onze gemeente is zo groot, dat het niet zomaar lukt om iedereen te kennen, laat staan met iedereen mee te leven. Mede daarom willen we de komende tijd aandacht geven aan de nieuwe wijken die gevormd worden. Het gaat om vier wijken, met elk zo’n 125 leden. We hopen vooral op wijkniveau het onderling contact te stimuleren en zo het onderling meeleven te bevorderen. Zo kunnen ook nieuwe leden wat makkelijker aansluiting in de gemeente krijgen.

De Here Jezus daagt ons uit om naar elkaar om te zien. We zijn samen schapen van die ene Herder. Die Herder schakelt ons allemaal in om voor elkaar te zorgen.

Vanuit de kerkenraad willen we opnieuw aandacht geven aan de jaarlijkse huisbezoeken. Deze huisbezoeken zullen worden gebracht door de wijkouderling, de wijkdiaken en de pastoraal medewerkers/sters die aan elke wijk verbonden zullen zijn. Toch is met het huisbezoek maar een klein gedeelte van het pastoraat beschreven. Het belangrijkste is het onderling naar elkaar omzien. De onderlinge bemoediging en zo nodig de onderlinge vermaning. Dit begint als we elkaar leren kennen en elkaar blijven ontmoeten. Daarom hopen dat veel gemeenteleden betrokken willen zijn bij het onderlinge contact in de wijk. De wijkteams zullen ontmoetingsmomenten voor de wijk organiseren, ook hopen we in elke wijk tenminste één wijk(bijbel)kring op te zetten. Het is goed om samen de bijbel te bestuderen maar ook goed om met en voor elkaar te bidden.

Het is de bedoeling dat er contact is tussen het wijkteam (wijkouderling, wijkdiaken, pastoraalmedewerkers/sters en wijkcontactpersonen) en de wijk/Bijbelkringen. De wijkverdeling ziet er dan als volgt uit:

Wijk Noord: Leerdam Noord (het gebied tussen Loosdorp, Schaikseweg, Parallelweg en Recht van ter Leede) Loosdorp, Leerbroek, Hoogeind, Lexmond, Meerkerk, Weverwijk, Zijderveld

Wijk Oost: Leerdam Oost (het hele gebied tussen de Oranje Nassaulaan en de Diefdijk) Rhenoy, Rumpt, Beesd, Enspijk , Schoonrewoerd, Everdingen, Hagesteijn, Culemborg, Geldermalsen en Tiel

Wijk Zuid / centrum: Leerdam Centrum (gebied tussen Meentplein, Stationsweg, Oranje Nassaulaan en Linge) Asperen, Acqooij, Gellicum, Haaften, Herwijnen, Tuil, Waardenburg, Zaltbommel

Wijk West: Leerdam West (gebied tussen Meentplein, Parallelweg, Koenderseweg en de Linge) & Plan Ter Leede Oosterwijk, Kedichem, Heukelum, Arkel, Spijk, Gorinchem, Vuren, Nieuwland , Geer