Diaconale jongerenreis – COMPLEET (met alle foto’s)

06-08-2007

Op deze pagina het complete verhaal van de reis.

Foto’s staan op de fotogallery. Daar staat een apart album van deze reis.

Er is ook een aparte site met een logboek.
=============================================================================

Het resultaat mag er zijn. Kijk maar eens naar de foto. Klasse jongelui!

woensdag 25 juli

Terug in Nederland

We zijn weer terug in Nederland!

Ook de reis naar huis was weer lang en slopend, maar we kijken terug op een zeer geslaagd project, vrijwel alle doelen die we gesteld hebben zijn gehaald en we hebben een fantastisch mooie kerk in KwaMabona mogen achterlaten.

komende week zullen er nog een aantal uitgebreide reisverslagen volgen, nu heb ik er eerst een aantal foto’s op gezet.

———————————————————————–

woensdag 25 juli om 08.52 uur

officiele overhandiging

Hallo met-smart-wachtende mensen,

Nog 3 dagen en dan zijn we er weer!!!! Op dit moment zijn de jongens het dak erop aan het zetten, ja het is echt waar, de dakplaten arriveerden gisteren middag om 2 uur. Een groep meiden is de bouwplaats aan het opruimen en een groep meiden is aan het schoonmaken op het internaat. Om 12 uur zullen we een soort officiele opening hebben. De quilt en de sleutel zullen dan overhandigd worden. Ons ideaal is behaald………………………..de kerk is af!!!!!!!

Het is een prachtig gebouw geworden met mooie blauwe ramen en een prachtig blauw dak. Iedereen is mega enthousiast dat het ons toch gelukt is! Dat mag ook wel, want het is een super prestatie wat we geleverd hebben. Ondertussen zijn we ons ook aan het klaarmaken om naar de Drakensbergen te gaan. Daar zullen we in de loop van de middag naar toe rijden in zo´n kleine 3 uur. Morgen is dan een vrije dag, iedereen wil natuurlijk uitslapen, want we hebben nooit langer op bed gelegen dan tot half 8 in de morgen. Meestal was het tussen half 7 en 7 uur op! En vroeg erin liggen, was er voor de meesten niet bij…….

Gisteravond hebben we nog met elkaar een film gezien over het AIDS probleem in Afrika. Best aangrijpend om te realiseren hoe groot dit probleem eigenlijk is. Daarnaast hebben we voor iedereen een bemoedigingsboekje gemaakt. Iedereen mag dan voor elkaar een bemoediging hierin opschrijven. Iedereen is hier heel serieus mee aan de slag. Zo proberen we ook op deze manier elkaar op te bouwen.

We hebben al afscheid genomen van Fritz en Jansje Kruger en hun 2 dochters. Wat een geweldig stel is dit en wat hebben ze een hoop voor ons gedaan! Vrijdagavond om half 9 zullen we weer de lucht in gaan op weg naar Nederland. Voor sommige fijn omdat ze dan weer hun vriend(in) zien en hun familie, anderen zouden toch wel wat langer willen blijven…… We kunnen en mogen terugkijken op een geslaagde werkvakantie!

U bedankt voor al uw medeleven in de vorm van financiën, gebed, reacties en bemoedigingen op welke manier dan ook! Zonder deze dingen was deze reis niet gelukt!

God zegene u!

———————————————————————–

maandag 23 juli om 19.36 uur:

wachten op dakplaten

Beste allemaal,

Na onze avonturen in het wildpark, zijn we zaterdag weer keihard aan het werk gegaan. Iedereen had zijn eigen taak, waardoor het een heerlijk dagje werken was. Bijna alles was gemetseld en ook gevoegd, alle ramen waren gezet en de dakspanten zaten er zo goed als op. Om 4 uur stopten we met werken……lange dag hoor voor een zaterdag!

Zaterdagavond hadden we het verdiend om even in de pub wat te gaan drinken. We hebben ons daar best vermaakt. Een pub in Zuid-Afrika ziet er precies hetzelfde uit als een stamkroegje in Nederland.

Zondagochtend moesten we er weer vroeg uit om in verschillende groepen kerkdiensten te bezoeken. De eerste groep vertrok al om 7 uur ’s ochtends!!!! Deze groep maakten wel iets bijzonders mee……namelijk het vieren van het heilig avondmaal.  Elke groep vertelde in het kort iets over onze reis en zongen Nederlandse liedjes voor de zwarte gemeente. De bungels blijven het goed doen! Tot nog toe heeft ieder kind EN volwassenen die in de kerk zaten een bungel gehad. Super gaaf om te zien hoe blij die mensen zijn met een bungel….ongelofelijk!

Na het avondeten hadden we in groepjes een bijbelstudie. Het ging dit keer over jouw relatie met God en de ander. Er komen leuke, bijzondere, interessante gesprekken uit voort. Op deze manier leren mensen elkaar ook beter kennen en op een andere manier en dat is erg leuk. Vandaag (maandag) is een groep jongens al om 7 uur vertrokken naar de bouw om het metselwerk af te krijgen, dit is dan zo goed als gelukt. Klasse voor de jongens! De meiden hadden dan ook na het avondeten een verrassing voor deze jongens, een heerlijke reep! De meiden hebben vandaag de kozijnen geschilderd, mooi blauw. Het voegwerk is ook zo goed als af, dit was een zwaar en niet altijd even leuke klus. De deuren zijn eindelijk binnen gekomen en zullen morgen er worden ingezet. Het wachten is op de dakplaten. Deze vrachtwagen is afgelopen vrijdag al vertrokken uit Johannesburg, 5 uur rjiden bij ons vandaan, maar is nog steeds niet gearriveerd, hahahaha. Dit is typisch Afrikaans, maar bezorgt bij sommige wel wat irritatie.

Woensdag hopen we helemaal klaar te zijn, wie had dat nou gedacht! Een super prestatie hebben we met elkaar neergezet. Woensdagmiddag hopen we naar de Drakensbergen te gaan waar we donderdag lekker een dag voor ons zelf hebben. Misschien dat er nog een verslag komt, helaas weten dit niet zeker in verband met de tijd.
We willen jullie bij deze alvast hartelijk bedanken voor al jullie reacties, dit was erg bemoedigend voor ons! Deze reis was voor iedereen een bijzondere ervaring en zal niet snel vergeten worden. Tot zaterdag!!!!
Groeten en veel liefs van alle Masakhaners……

———————————————————————–

zaterdag 21 juli om 17.05 uur:

De natuur in: hyena’s op de loop

Hallo allemaal,

Allereerst hartelijk bedankt voor alle reacties. We vinden het erg leuk om alle reacties te lezen, het is goed om te weten dat er zoveel mensen met ons meeleven en voor ons bidden. Blijven doen!!!

Ondertussen zit de 2e week erop. Het was een enerverende week, waarin we veel hebben gedaan. De afgelopen 2 dagen zijn we in 2 groepen naar een wildpark gegaan. De eerste groep vertrok donderdagochtend, terwijl de 2e groep die ochtend nog ging werken en ´s middags zou vertrekken. Want de kerk moet natuurlijk wel af!

De 1e groep ging donderdag overdag op safari en zij hebben allerlei dieren gezien; zebra´s, herten, antilope, neushoorn, giraf, aapjes, buffel, zwijn en zelfs een olifant. Ook de natuur met al zijn kleuren en dynamische bergen werden wonderbaarlijk aanschouwd. Donderdagavond waren de beide groepen weer herenigd en hebben we in een mooie lodge, midden in het wild park, gegeten en geslapen. De hyena´s liepen gewoon langs de lodges, wat natuurlijk voor de meiden even schrikken was, terwijl jongens het alleen maar kicken vonden en het liefste er achter aan gingen!

Vrijdagochtend vertrok de 2e groep al om 6 uur ´s ochtends omdat er dan de meeste kans is om de dieren te zien. Meteen werd er een giraf gesignaleerd en wat herten en buffels, maar de leeuwen lieten het toch echt afweten. De rest van de dag zagen we veel zebra´s, herten, apen, zwijnen en aapjes. Helaas hebben wij, in tegenstelling tot de 1e groep, geen olifanten gezien. Dit was best wel een teleurstelling, maar ja, dat is de natuur….onvoorspelbaar! De 1e groep was vertrokken om 8 uur ´s ochtends zodat zij ´s middags weer op de bouw aan de slag konden.

Vrijdagavond waren beide groepen weer terug in het internaat, waar Amanda (de kokkin) voor ons patat had gemaakt. Dit vond iedereen natuurlijk erg geslaagd!!!!!Ook hebben we elke dag een korte dagafsluiting en 1 of 2 keer in de week een bijbelstudie, waar we in kleine groepjes door praten over onderwerpen. Dit is goed om te doen, we zijn op de manier zowel praktisch als geestelijk bezig met het bouwen van Gods koninkrijk

———————————————————————–

woensdag 18 juli om 19.54 uur:

Vlaggen in top

hoi lieve thuisblijvertjes,
het is alweer de 11e dag dat we hier zijn. het klinkt zo gek, maar we zijn alweer op de helft en gek genoeg gaat alles nog volgens plan! nadat gister bertina, betine, elizabeth, gerdine, iris, arianne, carine, wendy en maggie was het vandaag de beurt van rachel, gijsje, marienne, maggie, sacha, agnes, esther, janine, paul, bram, pauline en carola om op huis/hutten bezoek te gaan en om daarna spellen te gaan doen met de kinderen uit de omgeving.

Vol enthousiasme stapte we om kwart over 9 in de auto om op huisbezoek te gaan. maar in de auto kwamen we er achter dat we toch eerst even moesten tanken. aangekomen bij het bezine station bleek dat daar de stroom was uitgevallen en het nog wel 3 uurtjes kon duren voordat dit probleempje werd opgelost. dus wat nu?

Paul kwam met het idee om te bellen naar de bouwplaats om daar benzine vandaan te halen, maar bas was al naar Vryheid om daar benzine te halen zonder telefoon. we konden bas dus niet bereiken en gingen dus langs de kant van de weg wachtte tot hij voorbij zou rijden. en wat denk je… rijdt hij straal langs ons heen zonder op of om te kijken! gelukkig werd hij op de bouwplaats weer terug gestuurd en konden we om half 12 eindelijk op huisbezoek.

Na nog voor een dichte deur te hebben gestaan bij een hutje kwamen we bij een klein huisje aan waar een oude vrouw was met haar twee klein zoons. daar hebben we wat vragen aan hen gesteld over het geloof en over hun leefsomstandigheden. daarna zijn we naar nog een huisje gereden en hebben daar ook wat vragen gesteld en toen was het op naar de kerk om met de kinderen spellen te gaan doen. in het begin waren er nog niet heel veel kinderen, maar toen kwamen er 2 autotjes aan rijden met wel 25 kinderen per bakkie! volle bak dus, maar wel ontzettend gezellig. zo snel dat die kinderen tevreden en blij zijn. niet te geloven! in Nederland zijn kinderen pas blij als ze de nieuwe playstation hebben en hier maak je ze blij met het spel zakdoekje leggen en 2 stiften en een papiertje.

Om 17.00 uur gingen we terug naar Vryheid en kregen we voor het eerst geen rijst op ons bordje gekwakt.
op de bouwplaats liep ook alles gladjes. de spanten van het dak staan op de goede plek en het metselwerk is overal gelijk. de vlaggen van Nederland en Zuid-Afrika zijn uitgehangen omdat het hoogste punt, na 1,5 weken hard zwoegen, is bereikt. verder gaat alles goed hier. ook al missen sommige van ons het thuisfront wel, we hebben het hier allemaal super gezellig met elkaar!
we laten snel weer van ons horen!!!

groetjes en kusjes de masakhaners

———————————————————————–

Maandag 16 juli:

Er is een aanvulling in de fotogallery van foto’s van de reis en de bouw van de kerk.

———————————————————————–

Vrijdag 13 juli om 19.34 uur:

De eerste week voorbij

Inmiddels staat de kerk in de steigers. Zaterdagochtend hebben we een begin gemaakt met de laatste 5 lagen stenen. Wanneer je nu wil gaan metselen moet je eerst hoog op de steigers klimmen. Voor de meiden onder ons is dat nog een heel avontuur. De twee kerken die gerenoveerd moesten worden zijn op dit moment zo goed als klaar.

Zaterdag was het voor ons nog geen weekend. We moesten toch nog even aan de slag. Gelukkig hoefden we maar een half dagje, en waren we rond 1 uur klaar. De middag hadden we dus lekker voor ons zelf, en iedereen kon een keer doen wat ze zelf wilden. Een gedeelte van de groep is die middag even Vryheid ingegaan. Er was toch wel een beetje behoefte om het weekendgevoel te behouden, dus gingen we op zoek naar een leuk tentje om even wat te drinken. Al snel hadden we wat gevonden en hebben we een erg gezellige middag gehad, waarbij we ons verbaasden over de lage prijzen. Toen we ´s avonds terug kwamen op de Landbouwschool stond er een lekkere barbecue maaltijd voor ons klaar. Evenals de week ervoor hebben we allemaal genoten van het (zuid-afrikaanse) eten en de gezellige sfeer. Na het eten hebben nog wat liederen gerepeteerd. En voor het slapen gaan hebben we ons maar weer eens opgewarmd aan het kampvuur.

Vanochtend mochten we een uurtje langer slapen en zaten we om 8 uur aan het ontbijt. Om 10 uur begonnen de kerkdiensten van de verschillende diensten die door ons werd bijgewoond. Elke keer wanneer we bij een kerk aankomen worden we erg hartelijk begroet. Iedereen, vooral de meiden, springen meteen om ons heen. De mensen zijn echt super enthousiast dat wij er zijn. Tijdens de kerkdienst wordt er opvallend veel gezongen, maar daar zijn ze dan ook super goed in. Ze hebben helemaal geen instrumentale begeleiding nodig, iedereen zingt (twee stemmig) uit volle borst mee.

Maar aan het eind van de dienst willen ze graag dat wij ook nog iets zingen. We proberen er nog iets moois van te maken met behulp van een canon (mannen/vrouwen), maar eigenlijk valt ons zingen in het niet bij het zingen (en dansen) van onze zulu zusters (en enkele broeders). Aan het einde van de middag vertrokken wij weer richting Vryheid om een bezoek te brengen aan dominee Keesenberg. Deze man heeft veel gewerkt als dominee in het gebied waar wij kerken bezoeken op zondag.

Omdat deze man heel ernstig ziek is hebben wij met z´n allen de gerepeteerde liederen gezongen in zijn achtertuin. Na het zingen kregen wij een warme kop chocolademelk van zijn vrouw. Het was weer een mooi einde van ons weekend en morgen moeten wij er weer tegenaan!

———————————————————————–

 

Vrijdag 13 juli om 19.28 uur:

Opknappen van de kerk

De groep is opgesplitst in drieen. Een groep is nog steeds bezig met het bouwen van de kerk, een groep is een kerkje aan het opknappen en de groep van Leerdam die renoveren de kerk in Emhlangeni. Dit verslag gaat over het renoveren wat de Leerdamse groep hebben gedaan.

Toen we de kerkje voor het eerst zagen, viel gelijk het verroeste ingezakken dak op. De ramen en deuren konden ook een verfje gebruiken. Want deze zagen er erg verroest uit. Terwjl we het kerkje beter bekeken, vertelde Jan Heuveling wat er verder aan gedaan kon worden. Onder de bezielende leiding van Jan, gingen we aan de slag. We krege hulp van onze zwarte broeders uit deze kerk. In goede harmonie werd er samengewerkt en plezier gemaakt.

Verschillen uit de beide culturen worden uitgewisseld. De gesprekken gaan over de prijzen van de stukken land tot seksuele voorlichting tot verschillen binnen de kerken en het aanleren van Zulu’s woorden. Carine, Elisabeth en Ariane hebben de afgelopen dagen geschilderd in deze kerk met onze Afrikaanse vrienden.

Nu zien de ramen en deuren er weer mooi uit. Jan, Matthijs en Peter gingen aan de slag met het ingezakte dak. De spanten (die het dak dragen) werden van hun instorting gered. De platen voor de dakbedekking liggen erop. Ook is een nieuwe waterton geplaatst.Weet je er is verschil tussen het Nederlands en Afrikaans schilderen.

Het zit zo: onze Afrikaanse broeders plakken niet af met tape maar met kranten. Ook schilderen zij he raam maar 1 keer, want hun laag is zo dik, dat dit ook genoeg is. Dus zien de ramen er verschillend uit nu, maar daar wordt hier niet naar gekeken. Ook kregen we tijdens het werken bezoek van de familie Kruger en de familie Kaizenberg. Deze familie was erg benieuwd hoe zijn laatste plek eruit kwam te zien. Het zag er na 4 dagen hard werken, mooi uit! Het was een goede en leerzame samenwering.

Groeten van de Leerdammers!!! 

———————————————————————–

woensdag 11 juli om 07.58 uur

De eerste 4 lagen staan!

Hallo allemaal,
de spieren hebben het zwaar te verduren. Het is zwaar werk, maar met zijn allen komen we een heel eind. Gisteren zijn we vol goede moed begonnnen! De zon scheen en al snel gingen de truien uit en werd er veel water gedronken.

Het cement is niet zo heel goed, er zitten veel stenen in. We hopen dat er zeven komen, zodat de grootste brokken stenen uit het cement wordt gehaald. Er werd meestal in groepjes van 3 gewerkt op verschillende plekken. Een persoon gooit cement en legt dat goed neer, de ander legt met precieze de steen erop en de derder vult de voegen met cement. Dit werkt als een trein. Al snel was de tweede laag zichtbaar. De bouwmannen (Karel, Jan en Peter) geven instructies, moeten soms een steen verbeteren (ahahaha, een vrouwenoog is niet zo precies als een bouwvakkersoog) en zijn erg tevreden over het resultaat.Iedereen doet goed mee en is erg positief. Een klein groepje is naar de andere bouwplek gegaan en hebben daar aan een kerk herstelwerk gedaan.

Na een heerlijke maaltijd van rijst met bonen en kip, hebben Frits en Jansje Kruger iets verteld over het zendingsgebied. Erg interessant. Daarna hebben we ons opgewarmd aan een groot kampvuur, want ’s ochtends en ’s avonds is het erg koud. Verwarmingen kennen ze hier niet. Overdag is overigens heel mooi weer, hopelijk komen we toch wel een beetje bruin in ons gezicht terug!!!

We wensen iedereen thuis ook heel veel werkse en misschien ook al wel veel vakantieplezier! Hier lukt beide heel goed! Tot ziens!

———————————————————————–

maandag 9 juli om 19.28 uur

De eerst werkdag zit erop!!!

Veel mensen hebben al last van hun armen, benen, ruggen enz……hahahaha, maar de eerste laag van de stenen die liggen er! We hebben met elkaar 1600 stenen op de bouwplaats gelegd. Elke steen is 8 kilo!!!’

s Ochtends was het erg mistig toen we aankwamen en wisten we niet waar we terecht waren gekomen, maar toen de zon er eenmaal was, zagen we dat we omringd waren door mooie bergen en enorme landschappen met geweldige kleuren! We hebben dus mooi weer gehad de rest van de dag. Vele van ons zijn al een beetje verbrand.Het werken met de Afrikaanse bevolking levert ook veel bijzondere taferelen op.

Allereerst hebben ze de eerste 2 uren ons bekeken, terwijl wij hard aan het zwoegen waren hahaha. Rachel had het lef om aan een jongen gevraagd of hij wilde helpen en toen staken ze ook hun handen uit de mouwen. Maar er komt nog meer, want het wachten was op water, maar dat water was ff spoorloos. Het moest nog gehaald worden………. Pas na het middageten kwam er een oude wagen met een lekke plastic tank. Nu moesten ze wel hard werken, anders was het water weggelekt!!!!!!Uiteindelijk hebbenwe toch de eerste laag stenen kunnen leggen. Dit is een goed resultaat! We liggen nog op schema!!! Morgen gaan we de groep opsplitsen om ook onderhoud te verrichten aan 2 andere kerken.  We kijken er naar uit!!

———————————————————————–

maandag 9 juli om 19.19 uur

Het eerste bericht van de groep deelnemers vanuit Zuid-Afrika!
Allereerst willen we vertellen dat we allen gezond zijn aangekomen en dat we allemaal gearriveerd zijn op de ‘Hoer Landbouskool’ nabij Vryheid.Helaas is niet alles helemaal in een keer overgekomen, want de koffers van Machiel, Bas en Laurens zijn nog ergens onderweg ;-)
Na aankomst op zaterdagmiddag zijn we de avond begonnen met een gezellige bbq, nadat iedereen z’n plekje gevonden had was het op tijd naar bed, want zondagmorgen weer vroeg op.

Zondag zijn we in groepjes op bezoek gegaan bij de lokale ‘ kleine’ gemeenten in het zendingsgebied. We moesten al vroeg op en op tijd verzamelen, want de lokale dominee’s moesten nog kerkgangers ophalen. Onze eerste ervaring met de lokale mentaliteit is dat de dienst niet op tjid begint, maar zodra er voldoende mensen binnen zijn. Tijd is een ruim begrip!

In de kerkdiensten word veel gezongen, en dat allemaal zonder muziek of begeleiding, de moeders zetten in , en de rest zing gewoon lekker mee. De tekstlezingen waren oa uit nguzoluka (Lucas) en na de preek (in Zulu) worden wij ook uitgenodigd om nederlandse liedjes te zingen. Na de dienst hebben we aan alle kleintjes de bungels uitgedeeld. Een dag van veel bijzondere indrukken is het tijd voor lekker eten en ontspanning.

Ook vandaag weer op tijd naar bed want morgen is de eerste dag dat we aan de slag kunnen op de bouwplaats van de nieuw kerk. 

———————————————————————–

Zaterdag 7 juli 21.00 uur

Matthijs heeft zijn vader gebeld. Ze zijn om 17.30 uur in Vrijheid aangekomen. Een lange reis met het busje maar ze maken het goed en zijn net naar bed gegaan (21.00 uur). Er zijn 3 koffers van Bunschoten zoek.

———————————————————————–

Zaterdag 7 juli – 12.00 uur:

De vader van Roosmarijn gaf door dat de reis voorspoedig was verlopen. Bij het overstappen in München was er enige vertraging, maar verder waren er geen bijzonderheden. Hier de club op Schiphol voor vertrek.

———————————————————————–

Jawel, vanmiddag (vrijdag 6 juli) om 14.15 uur was het zover. Verzamelen bij het station in Leerdam.

Judith Speijer en Wilfred Veldstra reden de club jongeren naar Schiphol. Even nog snel een paspoort van iemand halen en toen kon men vertrekken.

Uitgezwaaid door enkele ouders en familieleden richting Schiphol. Kijk regelmatig op deze site, want alle berichten die we krijgen van de jongeren komen direct op de website.

In de aparte kolom Webgallery zijn meer foto’s te bekijken. Je kunt ook hier klikken.