Verslag van Pinkster-puzzeltocht

03-06-2009

Van een trouwe bezoeker van onze website kreeg de redactie een stuk tekst doorgemaild van de puzzeltocht die werd gehouden op tweede Pinksterdag. De tocht was uitgezet door Joop van ‘t Hof en Jan Bel. Een prachtig verslag van deze dag. Na het weekend zal er ook een serie foto’s volgen.

2e pinksterdag. Een vrije dag, maar we moeten de banden oppompen en deel nemen aan de fietspuzzeltocht van “onze” kerk. Op de fiets. Zaterdag heb ik de mijne al onder het stof vandaan gehaald. Hij jubelde gewoon, knipperde wel tegen het zonlicht met dat ene koplampoog, want het was even geleden dat ie het daglicht had gezien. Tot mijn verbazing kwam er onder het stof een prachtige fiets tevoorschijn. Destijds nog gekocht bij Dirk Blom. Maar nu is het zo ver. We gaan op de fiets naar Leerdam, op zich al een hele onderneming, maar ik ben bang dat er nog meerdere kilometers zullen volgen, want de fietsroute is uitgezet door de families Bel en van ‘t Hof. Beide zeer sportieve families, die niet gestoord worden door medelijden met mijn verwende achterwerk, dat eigenlijk alleen maar zitten gewend is. Maar goed, we vertrekken. En eigenlijk wonder boven wonder bereiken we Leerdam al vlot onder aanvoering van Rita, die gewend is redelijk door te fietsen. En dat is een understatement. We passeerden nog twee scooters, een auto maar moesten voorrang geven aan een Ferrari, welke ze net niet bij kon houden. Bij de kerk aangekomen zijn we mooi op tijd en zeker niet de laatste. Na ons te hebben ingeschreven bij Jan Bel kunnen we aan de koffie. Om twee uur worden de eersten door Joop weg gestuurd. Twaalf groepen worden zo op pad gezonden, om de puzzeltocht die vol makkelijke en wat minder makkelijke vragen zit, te volbrengen. We gaan richting Varsseveld, waar de nodige antwoorden moeten worden ingevuld. De dijk over en langs de Culemborgsche Vliet richting Kooise Meer. Zo dicht bij huis en toch zo het idee, dat je weet ik veel waar zit. Wat kan de natuur indruk maken. Maar opletten is de boodschap, want achter iedere grasspriet kan een antwoord op de gestelde vragen verborgen zijn. Bij de Kooise Camping staat een welkome witte vlag, wat betekent, dat we rust hebben. Maar zelfs tijdens dit rustpunt, waar Henk en Nel Kramer, samen met de familie Bel ons voorzien van de nodige versnaperingen, weten ze ons aan het werk te zetten. Het is de bedoeling een aantal ballen in een ton te gooien en daar krijg je dan weer punten voor. De ballen echter zijn zo licht, en de wind zo hard, dat het niet helemaal mee valt. Uiteraard is het commentaar van mijn broeders en zusters tijdens mijn “gooibeurt” niet van de lucht, maar ik blijf van mijn broeders en zusters houden.
Na de rust vertrekken we richting Rhenoy. De Lingedijk is altijd een prachtige route om te fietsen. En via de smulmuis komen we de Horeca bus van de familie Jager en Roth tegen. Na een kort gesprek wordt al snel duidelijk, dat het redelijk verbazend is, dat ze er zelf nog in kunnen. De hoeveelheid lekkernijen die ons worden aangeboden moeten in een speciale boodschappenronde zijn gekocht. Helaas zijn we weer eens aan de lijn, dus hongerig rijden we weer verder. En via het tunneltje en Aquoy komen we langs de sluizen in het o zo pittoreske Asperen. Parel aan de Linge. Bij “het paard” verrassen Joop en Elma ons met drinken koek en……..een puzzel. Een doorloper wel te verstaan. Met vogelnamen. Na deze in een recordtijd te hebben opgelost en nog wat Aspers te hebben gerateld met de aanwezigen gaan we via de Stardam, een geweldig stukje natuur aan de Linge (volgens sommigen is het echter een bushalte) weer richting Leerdam, alwaar de prijsuitreiking plaats vindt. 3e zijn de gezusters mier, tweede is de Bus met horeca artikelen en eerste de familie Vos & Co. En blij als ze zijn, mogen zij ook volgend jaar de route uitzetten. Stef Jansen heeft helaas de minste punten, maar ook dan val je in de prijzen, en hij weet nu zeker dat zijn auto ook de Kooise Meer aan kan.
Na de uitreiking wacht daar een barbecue die iedere andere bbq overbodig maakt. Wat een hoeveelheid aan heerlijk voedsel in de vorm van vlees en salades. Zelfs aan de kleintjes is gedacht met frites en frikadellen. Hanny Jansen en Kids hebben zich weer geweldig ingezet om ook dit deel van de dag tot een succesvol gebeuren te maken. Om half negen gaan we, na met zijn allen Stef te hebben uitgezwaaid moe maar erg voldaan naar huis. Dank aan een ieder die dit alles mogelijk heeft gemaakt.