Verslag startzaterdag

05-09-2010

Het had al op de beamer en in het kerkblad gestaan. 4 september startzaterdag. Alle kinderen tot en met 12 jaar van harte welkom. En nu is het dan eindelijk zo ver. Startzaterdag. De commissie is al vroeg in touw en Cees en Peter lopen met papieren rollen te sjouwen Alles moet op de juiste plek gezet. Want om half drie moet alles er perfect uit zien. Het thema vanmiddag is “de schepping”.

Om twee uur komen de eersten al binnen lopen en kijken wat verwonderd om zich heen.  En om half drie zijn er 32 kinderen die allemaal nieuwsgierig uitzien naar wat er komen gaat.  Als eerste gaat Karin uitleggen wat er deze middag gaat gebeuren. We gaan naar een verhaal luisteren, spelletjes doen, schilderen, limonade drinken en chips eten en aan het eind van de middag met z’n allen eten.

Karin vertelt het verhaal van de schepping, hoe het allemaal is gelopen en hoe de mens is geschapen.  Hoe de Here God alles maakt en zag dat het goed was. Na het verhaal gaan we aan de spelletjes en het verven.  Er staan zes appelbomen met appeltjes er in. Je moet draaien aan een rad en op de hoeveelheid appeltjes waar de pijl komt, dat aantal mag je plukken.  Dit spel is erg favoriet en wordt de hele middag gespeeld. Tosca geeft iedere keer trouw uitleg aan de kinderen. Jeannet en Rebekka proberen de kinderen te bewegen op het hele grote boek, dat in geverfd moet worden, binnen de lijnen te verven.  Maar dat valt niet altijd mee en de verf staat ook best leuk in je haren, op je handen of zelfs bij Noor onder de schoenzolen. Ook kunnen er bollen worden geplant in een bloempotje. Het leuke is, dat je ook zelf de grond er in mag scheppen. Er IN mag scheppen. Maar na een half uurtje kunnen de bollen overal geplant worden behalve in de bloempotjes. Op de tafels, op de grond…..overal ligt de tuingrond. Dit mag de pret niet drukken en er wordt dapper door geschept.

Ook in de kerkzaal is er een opdracht. Het labyrint. Mirjam legt aan de kinderen uit wat de bedoeling is en 1 kind gaat hierop geblinddoekt de 5 knuffels zoeken die een ander kind heeft verstopt. Hilarische taferelen geven af en toe zelfs een lachkramp. Zeker als de kinderen het toe geschreeuwde “links”of “rechts”niet kunnen onderscheiden. Met regelmaat rollebollen er geblindoekte kinderen onder luid gelach door de kerk .

In de hal staat de visser Cees met een zwembad vol met water de kinderen te motiveren zoveel mogelijk vissen te vangen. Op alle vissen is een aantal punten geschreven en wie de meeste punten heeft, heeft gewonnen.  Ondertussen zijn er in het fietsenhok ook de bak activiteiten begonnen.

Peter en Hettie hebben vele pakken met pannenkoekmix klaar staan om er voor te zorgen , dat de hongerige magen straks weer gestild worden. Iedereen is druk. Vooral bij het schminken van Esther en Willemiek staat een behoorlijke rij. Maar iedereen heeft toch wel de tijd, om ieder spel en elke activiteit te proberen. En als je onder de verf zit, ga je daarna gewoon vissen en ondertussen even de handjes poetsen in het zwembad. Om vijf uur moeten er uiteraard de zo broodnodige groepsfoto’s worden gemaakt en komt Rita met haar deel van de gebakken Pannenkoeken binnen. Ondertussen worden de tafels gedekt en gaan de kinderen in verwachting zitten op wat komen gaat. Als de stapels met pannenkoeken onthuld worden gaat er een luid gejuich op. Na het zingend bidden van het onze Vader wordt er aangevallen. Die lust er wel tien, en die wel twintig. Maar na een pannenkoek of drie wordt er al een uitbuikhouding aangenomen en is er hier en daar een klein onderdrukt boertje te horen. Toch zijn er ook, die hun plakkerige stroophandje niet omdraaien voor een pannenkoek of vijf zes. Maar er blijft een stapel over. Ook zij vinden hier hun culinaire Waterloo en moeten toegeven dat genoeg ook echt genoeg is.

Ondertussen staan er in de hal al vele ouders te wachten (en te watertanden) op hun kroost. Dus na dankgebed mogen de kinderen naar huis en stort de leiding zich op het slachtveld wat is over gebleven. Met vele handen en licht werk is ook dit snel weer opgeruimd en genieten ook zij nog van een welverdiende pannenkoek. Het is weer een goede en fijne startmiddag geweest,