Een mooie wijkdag

14-09-2011

Na alle voorbereidingen is het zo ver. De wijkdag van wijk zuid. Op vrijdagavond de stoelen in Salem nog even goed gezet en zaterdag morgen om 9 uur is het team aanwezig.

Met de benodigde voedingsstoffen, dranken en vooral humor. Het moet een informele en gezellige dag worden.

De voorbereidingen zijn afgerond en we kunnen………toch een tikkie spannend zo’n eerste keer. Ongeveer 50 mensen hebben zich op gegeven. Een aantal waar we uiterst dankbaar voor zijn.

Om kwart over tien komen de eersten binnen en worden ontvangen met koffie en heerlijke zelf gebakken cake of boterkoek. En al snel loopt het vol. Een gezellige kakofonie van geluiden en gesprekken is wat volgt. Er wordt hier en daar al hard gelachen terwijl we nog niet eens begonnen zijn. De toon is gezet. Hannie en Jannie voorzien iedereen van koffie en lekkers, terwijl Hans er voor zorgt dat een ieder de eigen bijdrage van drie euro voldoet.

Nadat iedereen welkom is geheten en het programma voor de dag is verteld worden er groepen gevormd om de foto puzzeltocht te gaan lopen, die uitgezet is om te genieten van het altijd mooie en pittoreske oud Asperen. (binnen de poort voor intimi) bijkomend geluk is het weer. Een mooie blauwe lucht met een heerlijke septemberzon. En…het is open monumentendag. De monumenten die gefotografeerd zijn kunnen dus ook bezocht worden. Met de dames die wat minder te been zijn, is er een autoroute uitgezet , binnendoor, richting de Marienwaard. Een van onze zusters weet feilloos vele boerderijen en eigenaren te benoemen. Met de verhalen van vroeger er bij. Dit geeft de rit een extra dimensie. Op het eind moet er nog gas gegeven worden, daar we anders te laat zijn voor de lunch. Maar terugkerend in Salem is niets minder waar. We zijn met de auto als eerste. De rest is nog druk met de puzzeltocht bezig. Langzaam aan druppelen de groepen binnen en genieten van een heerlijke verfrissing met een hapje.

Als men er, na uitwisseling van de ervaringen, van overtuigd is alle vragen goed te hebben gaan we aan de lunch. Na opening met gebed blijkt dat de dames alle registers open hebben getrokken en er wordt een culinair hoogstandje neer gezet. Menig lekkerbek vindt hier zijn culinaire Waterloo met de opmerking: ik kan echt niets meer op. Gezelligheid viert hoogtij. Mensen leren elkaar weer eens(opnieuw) kennen en soms wordt er zelfs vergeten om te eten.

Na een gedicht en dankgebed wordt het overschot van de lunch op geruimd en spontaan gaat er een van de twee vaatwassers kapot. En dan zijn er de vele handen die licht werk maken. (en je krijgt er schone handen van)

Hierna wordt het middagprogramma in gezet. Een echte onvervalste oud Hollandse BINGO.

En hoe oud Hollands het is, bewijst wel dat de spelregels moeten worden uit gelegd. Zo van: ik trek een nummertje, noem dat hardop, als u het op uw briefje heeft streept u het door en als u de kaart vol heeft roept u hard Bingo. En bij een valse bingo moet er een liedje gezongen worden. En nog gaat het fout. De cadeautafel is goed gevuld zodat het fanatisme hier en daar van de gezichten af te lezen is. In Helmich heb ik een assistent qua opnoemen van de getallen. Hij haalt dan ook zelf de grootste prijzen weg. Maar bijna iedereen  gaat met een prijsje naar huis. Een van de deelnemende kinderen heeft een valse Bingo en kiest voor het liedje: hoofd schouders knie en teen. Een ieder springt spontaan op en met zijn allen nemen we deel aan deze middag gymnastiek.Ondertussen wordt er nog genoten van de hapjes, de drankjes en de soesjes die geserveerd worden. Om half vier leest Hans nog een mooi gedicht met betrekking tot dank aan God. Na een dag als deze is dat het enige wat we moeten hebben. Dankbaarheid  aan God.  Een ieder gaat huiswaarts, de een wat vermoeid en de ander wat te vol, maar voor een ieder was het wel een uiterst geslaagde wijkdag. Bij leven en welzijn volgend jaar in de herhaling. Team…..dank.