Verslag van een fantastisch startweekend.

09-10-2012

Opening nieuw seizoen

 

“En hij zei: ‘Waarmee kunnen we het koninkrijk van God

vergelijken en door welke gelijkenis kunnen we het voorstellen?’

 

Het thema “Het Koninkrijk van God” stond centraal dit weekend.

Zaterdag

Op zaterdag 1 september was de startdag voor de kinderen van 4 tot en met 12 jaar.  Vanaf kwart over 2 kwamen de eerste kinderen binnen druppelen en werd de houten troon al vast uitgeprobeerd, ook de knutselspullen werden al goed bekeken en voor sommigen was het best moeilijk om te wachten tot de middag officieel ging beginnen. Om half 3 was het dan zover en konden alle kinderen bij elkaar gaan zitten om te horen wat er die middag allemaal stond te gebeuren.

Er werd uitgelegd dat het startweekend draaide om “Het Koninkrijk van God” en dat er die middag van alles te doen was rond Koning David. Hierover werden 2 Bijbelverhalen verteld en er werd alvast verklapt dat het vervolg hierop de volgende ochtend tijdens de nevendienst zou worden verteld. Na het luisteren naar de Bijbelverhalen konden de kinderen zich uit gaan leven. Al snel liepen er veel prinsen en prinsessen rond met zelfgemaakte kroontjes en niet te vergeten geheel in stijl geschminkt, hoewel sommigen er niet uitzagen als prinsen, maar meer als ondeugende ridders. Om het geheel compleet te maken, moest de troon natuurlijk veel mooier worden gemaakt dan dat hij al was. De jongens vonden het boogschieten wel erg interessant, waardoor de troon heel mooi roze met paars werd geverfd.

Met een katapult konden de kinderen proberen om Goliath omver te schieten. Dat viel niet mee, maar er waren zeer volhardende kandidaten bij en als het gelukt was en de klap van het achteroverklappen te horen was, ging er een luid gejuich op. Enkele wat grotere toeschouwers durfden zich niet aan deze uitdaging te wagen … het zou best vervelend zijn als het niet lukte … Verder kon er een stadspoort worden gebouwd met zo’n 400 kartonnen dozen, heel leuk om te doen, maar ook altijd spannend wanneer hij weer omvalt.

Om half 5 vertrokken de kinderen richting de kerk, waar ze onder begeleiding met gitaar een aantal vrolijke liedjes konden zingen. In die tijd werd de ontmoetingsruimte omgetoverd van speelveld tot restaurant, zodat er daarna kon worden gesmuld van patat met wat lekkers. Daarna was het tijd om weer opgehaald te worden.

Het was een gezellige middag en een goed begin van het nieuwe seizoen!

Verslag barbecue

Ook dit jaar was er weer een bbc bij Jan & Carla van Frankenhuijzen voor de jeugd vanaf 12 jaar. Er werd veel gekletst en lekker gegeten, zelfs zo veel dat er nog vlees bijgehaald moest worden. Ook was er weer een lekker vuur gemaakt dus we zaten allemaal lekker warm. Het was een hele gezellige avond! Iedereen had het heel gezellig!

Zondag

De dienst begon om half 11.
Het thema was: “Het Koninkrijk van God”. Dit werd aan de hand van Jesaja 61 en Mattheüs 12 : 22 -28 concreet gemaakt voor het dagelijkse Christelijk leven.

Tijdens de collecte werden er foto’s getoond van de zaterdag.

De liederen werden begeleid door Tjeerd Kiers en de praiseband “Witness”.
Na de dienst was er koffie drinken met iets lekkers erbij. Er was taart, verschillende soorten cake, cupcakes en het smaakte ook heerlijk. Wat een goede en creatieve bakkers hebben we in de gemeente.

Tijdens het koffie drinken konden we genieten van de stadspoort, die de kinderen zaterdag hsdden gemaakt.  Af en toe viel er een stukje muur om en werd het meteen door de kinderen weer opgebouwd. Ook Goliath stond er nog.

Na het koffie drinken kon er worden gekozen uit een van de activiteiten:

Het spel  “Kaarten op tafel”:
Met het spel  “kaarten op tafel” waren we dit jaar met een kleine groep van ongeveer acht personen. Dat maakte het spel intiemer. De sfeer was dan ook gezellig en ontspannen.

De kaarten met verschillende plaatjes lagen klaar op de tafel, wachtend om als antwoord te dienen, op een vraag uit verschillende categorieën.

Het leuke van dit spel is, dat je niet van te voren weet waarover de vragen gaan en wie welk plaatje kiest, wat weer past bij het antwoord dat persoon gaat geven. Een ander kan niet voor je bepalen welk plaatje je moet kiezen, want dat is een persoonlijke keuze. Ieder bedenkt weer wat anders bij een plaatje om daarmee het antwoord te verduidelijken en te vertellen welke associatie je ermee hebt.

Vandaar uit ontstaan spontaan interessante gesprekken waarin je elkaar op een andere manier leert kennen. Dat geeft een gevoel van verbondenheid en het gemeenschap zijn met elkaar.

Dus het was weer een geslaagd en waardevol spel moment. Hopelijk kunnen we het spel de volgende keer combineren met de koffie/thee, dat maakt het meer huiselijk!

Graag tot dan!

Preekbespreking:

De groep was niet zo groot maar het was een geslaagde bijeenkomst.

We hebben met elkaar over het koninkrijk van God gesproken. De preek werd als leidraad gebruikt maar vaak, werd er vanaf geweken, ging de discussie over alles wat er mee samenhangt. Het was een opbouwende ochtend.

De wandeling:

Omdat de wandeling van vorig jaar ons uitstekend was bevallen, was onze keuze tussen de activiteiten snel gemaakt. Tussen twee kerkdiensten door is het lekker om even een frisse neus te halen. Daar dachten meer mensen over, want we waren met een aardig grote groep.

Ook de zon liet zich zien waardoor de jassen al snel niet meer nodig waren. Elma had weer een veelzijdige route voorbereid. Vanaf de kerk onder de Lingebrug door, langs de molen naar de Raadsliedenbuurt, om vervolgens via het centrum weer terug te keren naar de Kerk.

Leuke ontspannen wandeling en een mooie gelegenheid om met andere deelnemers bij te praten.

De jeugd tot 12 jaar:
De jongste kinderen zijn binnen gebleven en hebben kaarten gemaakt. Deze kaarten waren bestemd voor de gemeenteleden boven de 80 jaar die niet meer of niet zo vaak meer naar de kerk kunnen komen. Ook de zieken, voor zover wij het weten, hebben een kaart ontvangen. Het mooie is dat na de zangdienst de meeste kaarten zijn meegenomen door de aanwezigen en diezelfde week door de brievenbus is gedaan.

Met de oudere kinderen hebben we een speurtocht gelopen. Langs het Hofje via de veerstoep naar de haven. Na een stop bij de glasloods door varseveld naar de natuurtuin. Daar hebben de kinderen even gespeeld. Daarna zijn we via de dijk terug naar de kerk gegaan waar voor iedereen iets lekkers en een verrassing klaarstond!

De oplossing van de speurtocht was David & Goliath

Jeugd 12+:

Met de jeugd van 12 tot ongeveer 15 jaar hebben we een filmpje gemaakt. De opdracht was om een gelijkenis uit de Bijbel te kiezen en te bedenken hoe Jezus de boodschap daarvan in deze tijd aan ons zou vertellen.
Al gauw kwamen de eerste ideeën en werd er unaniem gekozen voor een ‘moderne’ versie van het verloren schaap. De hoofdpersonen werden twee meiden die zo in hun mobieltjes verdiept waren, dat ze van de grote groep afdwaalden en de weg kwijt raakten. Bij de Linge werden de eerste shots gemaakt van Nienke en Annette (Mirthe en Martha) die de groep niet goed in de gaten hielden en de verkeerde kant op liepen.
De groep liep nietsvermoedend door richting de dierentuin (Het Veerhuys), waar met de rekenmachine op de telefoon de groep werd geteld. Toen bleek dat er twee misten!
Dan rijst de vraag: gaan we door zonder hen, of gaan we ze zoeken en niet naar de dierentuin? Hoewel er eerst wat licht protest was van mensen die heel graag aapjes wilden kijken, werd er toch besloten: samen uit, samen thuis. Weer werden alle telefoons gepakt en zocht de groep met allerlei hippe snufjes waar de twee uit zouden kunnen hangen.
De achtervolging werd ingezet en ja hoor, bij de dierenwinkel kon de groep de meiden weer in de armen sluiten. Samen uit, samen thuis, eind goed, al goed!

Bij alle activiteiten was er een goede en open sfeer. Na een uur kwamen we weer bij elkaar en werd er gezamenlijk gegeten. We waren met ca. 92 aanwezigen, zowel jong als oud.
Op de bar in de ontmoetingsruimte stond een doos voor een vrijwillige bijdrage voor de kosten van die dag. Er is zoveel geld opgehaald dat alle kosten betaald zijn en we nog geld over hebben! Wat er met het resterende geld wordt gedaan zal door de commissie worden besloten.
Na het eten begon om 15.00 uur de zangdienst. Deze dienst werd begeleid door Tjeerd Kiers op piano en Renate Hooijer op dwarsfluit. Tijdens de zangdienst werd het filmpje, de verloren mobielverslaafde, n.a.v. de gelijkenis van het verloren schaap getoond.
We kunnen en mogen terugkijken op een zeer geslaagd startweekend en we mogen God danken voor dit weekend die we als gemeente mochten beleven.
Ook het komende seizoen zal weer bol staan van de activiteiten die het gemeentelijke leven tastbaar en levendig moeten maken.

Tot slot willen we iedereen bedanken voor zijn of haar bijzondere bijdrage aan dit weekend. En wie weet tot volgend jaar!

De foto’s van het startweekend staan op de website.

Namens de KAC en CBD