Nqutu-nieuws 58a

14-03-2014

NQUTU-NIEUWS nr. 58 – 3 keer trouwen in de kerk

Wat een gave vent!

Ik wil jullie graag voorstellen aan Sbu (spreek uit Sboe) Nkosi. Hij is lid van onze kerk in Nkande, en sinds een jaar of twee preekhulp in die gemeente. Een diepgelovige, en ook  bijzondere man.

Trouwen (1)

Sbu is een toegewijd christen. Zijn grootouders en ouders zijn lid van de kerk, hij ook. Hij valt niet op het eerste de beste meisje, maar wil graag een christin trouwen. Een bewuste keuze. Bij zijn eigen voorgeslacht heeft hij gezien wat fijn het is als man én vrouw geloven. In de kerk krijgt hij verkering. Ze houden van elkaar. En dus willen ze trouwen. Probleem is alleen: Sbu heeft geen werk. Hoe moet hij nu ooit de bruidsschat voor zijn vrouw bij elkaar krijgen??? Samenwonen wil hij in elk geval niet. En zo komt Sbu bij mij op bezoek. En vertelt van zijn probleem. Wat moet je als je wilt trouwen maar niet kunt?  Ik vraag hem of hij zelf aan een oplossing heeft gedacht. “Jawel. Kunnen we onze belofte van trouw aan elkaar niet uitspreken in de kerk, voor het aangezicht van God, met de gemeente als getuige?” Dat moet kunnen, natuurlijk. En zo gebeurt het. In een feestelijke dienst worden ze ‘kerkelijk’ getrouwd. Wederzijdse beloften worden gedaan en beaamd. Ze zijn een echtpaar. En ze kunnen netjes onder één dak gaan wonen.

Trouwen (2)

Dat was 5 jaar geleden. Sbu heeft inmiddels werk. Een zegen, zo zegt hij.  En dan komt hij weer naar me toe. “Mfundisi, ik heb werk, en nu heb ik de eerste aanbetaling voor de bruidsschat voor mijn vrouw gedaan. Wilt u ons nu voor de wet trouwen?” En zo gebeurt het. Opnieuw een feestelijke kerkdienst, voor het aangezicht van God, in aanwezigheid van de gemeente, maar nu heb ik mijn tweede jasje, dat van ambtenaar van de burgerlijke stand, ook aan. Ditmaal kan ik ze behalve Gods zegen ook een officiële trouwakte geven.

Trouwen (3)

Er komt nog een derde ‘trouwronde’! Over een jaar of wat. Wanneer de bruidsschat 100% betaald is en de schuld dus weggewerkt, wil Sbu een dankdienst houden.  God heeft hem de kracht gegeven zijn ‘vat (=levenspartner, TjB) in heiliging en eerbaarheid te verwerven’ (1 Thess.4:4, oude vertaling). En als ik dan opnieuw gevraagd wordt de dienst te leiden, dan doe ik dat graag!

Bid voor Sbu

Sbu heeft ons gebed intussen hard nodig. Niet vanwege zijn huwelijk. Dat is goed en sterk. Daar kun je voor danken. Nee, ik wil graag dat jullie voor hem bidden.

1)    Sbu is preekhulp in de gemeenten van Nkande en Haladu. Bijna elke zondag staat hij op de preekstoel. En net zo serieus als hij is bij het kiezen van een partner, zo serieus wil hij ook het Woord van God aan de mensen brengen. Elke week weer bereidt hij zich –in zijn vrije tijd!- minutieus voor om verantwoord de kansel op te gaan. Ik hoop dat je voor je eigen dominee bidt, maar ook voor deze lekenprediker. Sbu heeft het nodig.

2)    Sbu werkt als gevangenbewaarder. Verantwoord, maar ook gevaarlijk werk! Onder zijn collega’s is veel corruptie. Ze laten zich makkelijk omkopen. In ruil voor een toegeknepen oog wanneer mobieltjes, messen en soms pistolen naar binnen worden gesmokkeld. Zo zijn dus eigenlijk niet de gevangenen maar je eigen collega’s het grootste gevaar, zo vertelt Sbu.

Hij doet daar niet aan mee. “Dat kan ik niet als christen. Ik ben tevreden met wat ik heb.” Maar er wordt wél druk op Sbu uitgeoefend om tóch toe te geven. Bid alstublieft voor Sbu dat hij ook in zijn werk, net zoals in de kerk en in zijn gezin, onkreukbaar mag blijven. Ik heb een ongelooflijk respect voor deze man. God heeft ons met Sbu* bijzonder gezegend.

Tjeerd Baron

(vanwege de aard van zijn werk is dit een gefingeerde naam, en achternaam)